Antall Besøkende:349822


Tariffavtale Login OCS
Brudd i lønnsforhandlingene på flyteriggavtalen
Det ble natt til onsdag brudd i forhandlingene mellom Industri Energi og Norges Rederiforbund (NR) i lønnsoppgjøret for flyteriggansatte
 1 
 2 
 3 
 4 
 5 
 6 
 7 
 
Ørjan Normann skal bistå tillitsvalgte i Industri Energi
Industri Energi styrker organisasjonen for å få på plass sanksjonsrett i lokale forhandlinger.
Mangeårig tillitsvalgt i Hydro, Ørjan Normann, starter å jobbe i Industri Energi 1. februar. Han skal bistå tillitsvalgte innen elektrokjemisk industri, som nå skal utrede mulighetene for lokale sanksjoner på hver enkelt arbeidsplass. 

– Jeg kommer inn i jobben med stå på-vilje. Jeg er veldig glad for at forbundet setter inn så mye ressurser på denne saken. Det fortjener medlemmene på overenskomsten, sier Normann. 

Han kommer fra rollen som hovedtillitsvalgt for Industri Energi på Hydro på Husnes. Det har han vært på heltid i 18 år.

Krav utløste streik

Under årets lønnsforhandlinger ble 2.500 Industri Energi-medlemmer tatt ut i streik i august i bedrifter som Elkem, Glencore, Boliden, Hydro og Alcoa.

Hovedkravet til Industri Energi var å få på plass en lokal sanksjonsrett i lokale lønnsforhandlinger. Kravet kom etter at tillitsvalgte på området i flere år har opplevd at de ikke har reelle forhandlinger med bedriften. 

På elektrokjemisk avtale mellom Industri Energi og Norsk Industri skal det i lønnsforhandlinger gjennomføres lokale forhandlinger mellom ledelse og tillitsvalgte på hver enkelt bedrift i etterkant av de sentrale forhandlingene.

Det er i disse forhandlingene at de ansatte ikke har noen sanksjonsmuligheter å bruke hvis avstanden er stor. 

Lokale forhandlinger skal sikre at de samlede lønnstilleggene i bedriften fastsettes ut fra fire kriterier: Bedriftens økonomi, bedriftens produktivitet, bedriftens framtidsutsikter og bedriftens konkurranseevne.

Arbeidsgiver- og arbeidstakersiden er enig om dette, og at det skal gjennomføres reelle forhandlinger. Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen sa riktignok i forbindelse med streiken at han mener at det gjennomføres reelle forhandlinger ute på bedriftene. 

Avtalen for elektrokjemisk industri gjelder 7.600 Industri Energi-medlemmer.

Startet jobben 

Under lønnsoppgjøret fikk ikke Industri Energi gjennomslag for lokal sanksjonsrett. Partene ble derimot enige om å sette ned en felles styringsgruppe, og at det skulle jobbes for å finne løsninger med mål om å få på plass lokal sanksjonsrett ved neste hovedoppgjør, i 2024.

I slutten av november hadde både Industri Energi og Norsk Industri samlinger hvor de startet med å kartlegge hvilke hensyn som partene skal ta med seg inn i arbeidet. I løpet av 2023 skal det ha blitt utredet mulighet for lokal sanksjonsrett på hver enkelt bedrift. 

Industri Energi har allerede en tariffavtale på denne overenskomsten hvor ansatte i lokale forhandlinger lovlig kan gjennomføre regulerte sanksjoner under lokale forhandlinger. Kravet er at alle skal få den samme muligheten, men med lokale tilpasninger som ivaretar bedriftens produksjonsutstyr og lignende.

– Det er de tillitsvalgte ute i bedriftene som har en stor jobb foran seg. Hvis jeg kan være med å bidra, kanskje som et verktøyskrin, så vil jeg gjerne det. Jeg håper vi kan få til gode løsninger slik at vi kan banke lokal sanksjonsrett på dette området i oppgjøret i 2024, sier Normann. 

Slutter som tillitsvalgt

Normann vil ha arbeidssted i Oslo og forventer at jobben vil innebære en del reising. Normann går av som hovedtillitsvalgt på Husnes Kjemiske Fagforenings årsmøte i slutten av januar.

Han må også forlate Industri Energis forbundsstyre, hvor han har sittet i 12 år, og rollen som leder av forbundets samarbeidskomité for aluminium, som er et forum for tillitsvalgte i bransjen. Etter at arbeidet med lokal sanksjonsrett er ferdig, skal Normann over i stillingen som fagansvarlig for landindustri-avtalene til Industri Energi. 


   
   Del på:         
 
email email
Arkiv
 • Equinor med olje- og...
  Funnet ble gjort etter boring av en letebrønn nær Troll-feltet i Nordsjøen, iføl...
 • Sammen for å ivareta...
  LOs helikopterutvalg har denne uken deltatt på verdens største helikoptermesse, ...
 • Forventer endelig sk...
  Forbundsleder Frode Alfheim forventer kort prosess når NorthConnect-kabelen skal...
 • Deepsea Yantai har s...
  OMV har påbegynt boringen av letebrønnen på Eirik-prospektet i PL 817 i Nordsjøe...
 • Oljefondet tapte 163...
  Oljefondet gikk 14,1 prosent i minus i 2022. Det er det største fallet siden fin...
 • IEA spår rekordhøy e...
  Fjerningen av koronarestriksjoner i Kina vil bidra til å løfte oljeetterspørsele...
 • Regjeringen deler ut...
  SANDEFJORD: Olje- og energiminister Terje Aasland deler ut lisenser i årets rund...
 • Sjekk hvilke regler,...
  Fra 1. januar skal heltid være normen i arbeidslivet. Det er en av mange større ...
 • Pensjonstrygden for ...
  Før het det sjømann. Nå kan det hete plattformsjef. Boredekksarbeider. Riggmekan...
 • Betydelig gassfunn n...
  Vår Energi bekrefter funn av gass i brønn 7122/9-1 T2 (Lupa) i Goliat-området i ...
 
 - Kabura/Publisher  1.0  | levert av iT Løsninger no as.